Close
31.12.2022

Menu degustacyjne - Kolacja Sylwestrowa 2022/2023 

Amouse bouche
Ostryga w limonowej emulsji z zieloną pianą z ogórka
 
Przystawka
Dekonstrukcja tatara wołowego : polędwica wołowa/ piklowane grzyby shimeji/ marynowana rzodkiew/ puder z oliwy truflowej / żel z żółtka/ szalotka/ kapary
Wino: Kaltem Quintessenz Sauvignon Blanc

 Zupa
Zupa rydzowa/ kluseczki trofie/ pianka tymiankowa

 Danie rybne
Sandacz smażony/ bulgur szafranowy/ sos z trawy cytrynowej/ groszek cukrowy/ oliwa pietruszkowa
Wino: Bromita del Cervo Chardonnay

 Intermezzo
Granita z czerwonej pomarańczy sycylijskiej z granatem/ Gin

Danie mięsne
Polędwica z sarny/ seler sous vide/ pure Calvados/ kasztan smażony/ marynowana rzodkiew arbuzowa/ sos Demi Glace
Wino: La Rioja Alta Gran Reserva Vina Arana

Deser
Mus z białej czekolady w białym zamszu/ curd yuzu/ biszkopt migdałowy z likierem Goldwasser
Wino: Madeira Doce

Cena
Menu w opcji bez win w cenie 440 zł/osoba
Menu w opcji z winami w cenie 590 zł/osoba
Do rachunku doliczany jest 10 % serwis.

Lampka francuskiego wina musującego Frederic Chopin dla każdego z gości, serwowana o północy na tarasie znajdującym się na dachu restauracji z przepięknym widokiem na Motławę i Stare Miasto.

 

Gdzie?

Restauracja Filharmonia Gdańsk, Ołowianka 1 (w budynku Filharmonii wejście od strony rzeki - Motławy)